Obśmiałyśmy się przy tych zdjęciach jak norki . Potem przypomniał mi się Tomasz Szwed i jego piosenka ,, Twoje pierogi " .I już nie było wątpliwości co będzie na obiad .
Proste pierogi z gotowanym drobiem
Delikatne pierożki - robię gdy zostaje mi mięso kurczaka po ugotowaniu zupy( można zrobić nawet z porcji rosołowych - odrzucić tłuste skóry , a mięso dokładnie obrać ).
Czas :1 godzina
Składniki
1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
1,5 szklanki ugotowanego mięsa drobiowego z zupy
Sól
Pieprz mielony
10 dag boczku wędzonego parzonego
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku
-przygotować farsz mieląc mięso
i doprawiając je solą i pieprzem mielonym
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .
Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkowywać ciasto i wycinać szklanką krążki )
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia
-wyjmować łyżką cedzakową -przestudzić pierogi
Boczek pokroić w drobną kostkęi usmażyć na rumiano na oleju .
Zdjąć łyżką cedzakową skwarki i odłożyć na bok . Na patelnię dodać masło .Rozgrzać tłuszcz i partiami podsmażyć na nim pierogi tak by lekko się zrumieniły.
Podawać pierożki okraszone tłuszczem ze smażenia , posypane skwarkami i szczypiorem.
Posypuję szczypiorem bo doskonale komponuje się z delikatnym mięsem gotowanego drobiu ,
a do tego czysty czerwony barszczyk lub surówka .
2 komentarze:
pysznie wygladają, uwielbiam takie pierożki
Grażynko aż mi się zachciało tych pierożków tak pysznie wyglądają, że prawie czuję ich zapach.
Prześlij komentarz