Smaczny, niedrogi deser .
Czas : 30 minut
Składniki : 1 jajko
1 białko
8 łyżek musu jabłkowego
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ szklanki wody
¼ szklanki mleka
8 łyżek mąki
szczypta soli
cukier
¼ paczki wiórek kokosowych
8 łyżek bitej śmietany( można
ubić ½ szklanki śmietany kremówki mocno
schłodzonej z 2
łyżeczkami cukru lub użyć bitej śmietany gotowej w
sprayu )
1 łyżka oliwy + trochę oliwy
do natłuszczenia patelni
Z jajka, wody, mleka, mąki, 1
łyżki oliwy, proszku do pieczenia i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe .
Rozgrzać dobrze natłuszczona oliwą
patelnie średniej wielkości .Usmażyć 4 naleśniki . Mus jabłkowy
wymieszać z cynamonem i taką ilością cukru by był dostatecznie słodki . Na
każdego naleśnika nałożyć 2 łyżki musu . Składać naleśniki w kopertę ( zwijać w
ruloniki –wg upodobania ). Zrobić bitą śmietanę. Ubić białko z 1 łyżeczką cukru
na sztywną pianę i dodać do niej wiórki kokosowe. Piekarnik rozgrzać do
temperatury 180 stopni i nastawić na grzanie od góry . Blaszkę wyłożyć papierem
do pieczenia .Położyć na nim naleśniki . Na każdy nałożyć porcję piany z
wiórkami kokosowymi . Piec ok. 8-9 minut
tak by beza była złocista. Wyjąć . ( Jeśli chcemy podawać na zimno to
poczekać aż naleśniki ostygną ). Na
każdego naleśnika położyć porcję bitej śmietany . Udekorować . ( Owocami ,
wiórkami czekoladowymi , kandyzowaną skórką pomarańczową , polewą itp.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz