środa, 23 listopada 2011

Naleśniki z musem jabłkowym, bezą kokosową i bitą śmietaną


Smaczny, niedrogi deser .


 Czas : 30 minut

Składniki : 1 jajko
                    1 białko
                    8 łyżek musu jabłkowego
                    ½ łyżeczki cynamonu
                    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
                    ¼ szklanki wody
                    ¼ szklanki mleka
                    8 łyżek mąki
                    szczypta soli
                    cukier
                    ¼ paczki wiórek kokosowych
                    8 łyżek bitej śmietany( można ubić ½ szklanki śmietany kremówki mocno
                       schłodzonej z 2 łyżeczkami cukru lub użyć bitej śmietany gotowej w
                       sprayu )
                    1 łyżka oliwy + trochę oliwy do natłuszczenia patelni

Z jajka, wody, mleka, mąki, 1 łyżki oliwy, proszku do pieczenia i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe . Rozgrzać dobrze natłuszczona oliwą  patelnie średniej wielkości .Usmażyć 4 naleśniki . Mus jabłkowy wymieszać z cynamonem i taką ilością cukru by był dostatecznie słodki . Na każdego naleśnika nałożyć 2 łyżki musu . Składać naleśniki w kopertę ( zwijać w ruloniki –wg upodobania ). Zrobić bitą śmietanę. Ubić białko z 1 łyżeczką cukru na sztywną pianę i dodać do niej wiórki kokosowe. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i nastawić na grzanie od góry . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .Położyć na nim naleśniki . Na każdy nałożyć porcję piany z wiórkami kokosowymi . Piec ok. 8-9 minut  tak by beza była złocista. Wyjąć . ( Jeśli chcemy podawać na zimno to poczekać aż naleśniki ostygną  ). Na każdego naleśnika położyć porcję bitej śmietany . Udekorować . ( Owocami , wiórkami czekoladowymi , kandyzowaną skórką pomarańczową , polewą itp.)   

Brak komentarzy: