Ale wracając do tytułu - czemu Dziecko Krasuli ? A no z tłumaczenia przed laty mojemu synowi Dominikowi co to jest cielęcina ( mięsko z dziecka krówki ) .
Zamotane to i chyba za skomplikowanie to tłumaczę -lepiej przeczytajcie sobie po prostu Dziecko Krasuli .
I tak już zostało .Dziś więc mamy szynkę wieprzową pieczoną sposobem na dziecko krasuli .
Uff ale poplątałam - w każdym razie mięsko pyszne .
Szynka obsmażana i duszona
Chyba najbardziej smakuje mi właśnie tak zrobiona wieprzowina ( w różnej wersji marynat ).Najpierw obsmażonam a potem zalewam wodą i duszę .
Składniki :
0,6 kg mięsa od szynki
3 cebule
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka mielonej papryki
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
1 Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorra
Umyć i osuszyć mięso . Utrzeć pastę przyprawową z Bulionetki , kilku łyżek oleju , miodu , papryki .
W garnku o grubym dnie ( lub na patelni ) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron .
Dorzucić cebule i zalać wodą tak by zakryła mięso.
Dorzucić cebule i zalać wodą tak by zakryła mięso.
Doprowadzić do zagotowania . Zmniejszyć i dusić ok. 1,5 godziny ( nawet do 2 godzin ) aż mięso będzie miękkie a sos odparuje do objętości 1 szklanki.
Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować malakserem .
Doprawić do smaku . Można dodać śmietanki i zagęścić mąką - zależy jakie sosy kto lubi .
Doprawić do smaku . Można dodać śmietanki i zagęścić mąką - zależy jakie sosy kto lubi .
3 komentarze:
mniam, brzmi smakowicie !
mięsa dodatkowo nie solisz ?
Nie- Bulionetka jest wystarczająco słona - to tak jak bym zrobiła marynatę z przypraw z maggi z solą .
Prześlij komentarz