sobota, 19 listopada 2011

,, Różane lotki „


Aż mnie korci na nowe smaki marynat . Wystarczy , że o czymś pomyślę . Wyjęłam z zamrażarki skrzydełka , a potem nieopatrznie spojrzałam na konfiturę z płatków róży . No i bum - już się nie chciało odczepić . A co by było gdyby tak ...?
A no smacznie by było .Żałuję tylko , że nie wpadłam na ten pomysł jak były świeże róże .

 Czas : 1 godzina + 1 godzina w lodówce

Składniki :
1 kg  skrzydełek kurczaka
konfitura z płatków róży
1 łyżka syropu różanego
3 łyżeczki papryki mielonej
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka maggi w płynie
2 łyżki masła
1,5 jabłka


Umyć i osuszyć skrzydełka .Przygotować pastę przyprawową z 3 łyżek oleju , 1 łyżki konfitury z płatków róży ,  syropu różanego , papryki , pieprzu , soli , maggi .

Natrzeć skrzydełka i zostawić na 1 godzinę .

Skrzydełka przełożyć  razem z marynatą do żaroodpornego dodając masło .Podlać 1/3 szklanki wody .Szczelnie przykryć . Wstawić do zimnego piekarnika  .Nastawić temperaturę na 200 * C i piec 45 minut od chwili kiedy piekarnik się nagrzeje .Trzeba sprawdzać pod koniec pieczenia  by się nie przypiekły za mocno .

W czasie kiedy skrzydełka się pieką - z połówek jabłek usunąć gniazda nasienne .

Ułożyć w garnuszku i zalać wodą i gotować aż lekko zmiękną  .

Przed podaniem wyjąć z wody ( niech w niej leżą by nie ostygły ) i na każdej połówce położyć łyżeczkę konfitury różanej .

Podawać z ryżem gotowanym na bulionie .

3 komentarze:

Izka pisze...

Uwielbiam mięso na słodko!;) Z konfiturą z róży jeszcze nie miałam przyjemności eksperymentować, ale to już dobra inspiracja.

Unknown pisze...

Spróbuj - warto. Rezerwuję sobie powtórkę przy okazji sezonu na różę cukrową - wyobrażasz sobie jaki to będzie widok- rumiane skrzydełka a obok róża ?

Magia smaku pisze...

Pysznie wyglądają i tak też zapewne smakują!