Aż mnie korci na nowe smaki marynat . Wystarczy , że o czymś pomyślę . Wyjęłam z zamrażarki skrzydełka , a potem nieopatrznie spojrzałam na konfiturę z płatków róży . No i bum - już się nie chciało odczepić . A co by było gdyby tak ...?
A no smacznie by było .Żałuję tylko , że nie wpadłam na ten pomysł jak były świeże róże .
Czas : 1 godzina + 1 godzina w lodówce
Składniki :
1 kg skrzydełek kurczaka
konfitura z płatków róży
1 łyżka syropu różanego
3 łyżeczki papryki mielonej
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka maggi w płynie
2 łyżki masła
1,5 jabłka
Umyć i osuszyć skrzydełka .Przygotować pastę przyprawową z 3 łyżek oleju , 1 łyżki konfitury z płatków róży , syropu różanego , papryki , pieprzu , soli , maggi .
Natrzeć skrzydełka i zostawić na 1 godzinę .
Skrzydełka przełożyć razem z marynatą do żaroodpornego dodając masło .Podlać 1/3 szklanki wody .Szczelnie przykryć . Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić temperaturę na 200 * C i piec 45 minut od chwili kiedy piekarnik się nagrzeje .Trzeba sprawdzać pod koniec pieczenia by się nie przypiekły za mocno .
W czasie kiedy skrzydełka się pieką - z połówek jabłek usunąć gniazda nasienne .
Ułożyć w garnuszku i zalać wodą i gotować aż lekko zmiękną .
Przed podaniem wyjąć z wody ( niech w niej leżą by nie ostygły ) i na każdej połówce położyć łyżeczkę konfitury różanej .
Podawać z ryżem gotowanym na bulionie .
3 komentarze:
Uwielbiam mięso na słodko!;) Z konfiturą z róży jeszcze nie miałam przyjemności eksperymentować, ale to już dobra inspiracja.
Spróbuj - warto. Rezerwuję sobie powtórkę przy okazji sezonu na różę cukrową - wyobrażasz sobie jaki to będzie widok- rumiane skrzydełka a obok róża ?
Pysznie wyglądają i tak też zapewne smakują!
Prześlij komentarz