Moja wersja oryginału ( konfitura z czerwonej porzeczki , soku z pomarańczy , musztardy i wina ) - doskonały do mięs na zimno i dziczyzny .
Czas : 20 minut
Składniki:
3 pełne łyżki konfitury jagodowej
2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami musztardy
sok z 1/2 pomarańczy
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Do miseczki nałożyć konfiturę jagodową , musztardę i otartą z połówki pomarańczy skórkę . Wcisnąć sok z 1/2 soczystej- dużej pomarańczy - najlepiej przez małe sitko by nie wpadły pestki. Dosypać mieloną paprykę .
Wymieszać dokładnie .Przelać do garnuszka z grubym dnem . Gotować na małym gazie aż sos zgęstnieje .
Sos podawać do mięs na zimno i ciepło , pieczonej dziczyzny , pieczonego drobiu .
1 komentarz:
musze zapamietac bo bardzo podoba mi sie ten przepis.
Prześlij komentarz