środa, 21 grudnia 2011

Barszcz czerwony Wigilijny



Esencjonalny barszcz czerwony czysty tradycyjnie podawany jest w towarzystwie uszek z grzybami na Wigilię .



Czas : 1 godzina

Składniki :
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
1 cebula
6 suszonych grzybków
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kg obranych i pokrojonych buraków ( -1 sztuka utarta na surowo i
pozostawiona )
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
pieprz mielony
maggi w płynie
1 ½ litra wody
przyprawa do zup
1 łyżka masła
1 łyżka oleju

Warzywa rozdrobnić i dusić chwilę na maśle z olejem .Dodać przyprawy i buraki- zalać wodą. Gotować 1 godzinę . Wyjąć warzywa i buraki . Przecedzić . Doprawić sokiem z cytryny , pieprzem mielonym . Przelać przez utartego surowego buraka wyłożonego na sitku ( nabierze ładnego czerwonego koloru ).


Podawać w bulionówkach lub na talerzu z uszkami z farszem grzybowym

1 komentarz:

Aciri pisze...

Wypróbuję w tym roku patent z surowym, utartym burakiem:)