Smaczny . A jak zostanie przez przypadek to nie ma problemu . Wysuszyć . Utrzeć i używać do zagęszczania sosów .
Czas : 1 godzina
Składniki :0,5 kg miodu
30 dag masła
½ kg mąki tortowej
2 łyżeczki sody
2 łyżki utartej gałki muszkatołowej, 1 łyżka zmielonych goździków,1 łyżka
mielonego ziela angielskiego , 1 łyżka mielonego cynamonu ,2 cukry
waniliowe,1/2 łyżeczki pieprzu mielonego .
¼ szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kakao
Zagnieść ciasto (nie później niż miesiąc przed pieczeniem ) . Uformować kulę . Trzymać w kamiennym garnku zawinięte w celofan .
Piec 10 dni przed podawaniem . Blachę ( foremkę ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć ciasto . Piec ok. 1 godziny . Ostudzić . Zawinąć w folię i zostawić .
Można zamiast mielonych korzeni dodać przyprawę piernikową gotową ( 1-2 torebki zależy od intensywności przyprawy ).Można dodać bakalie – wszystko zależy od tego jakie pierniki kto lubi .Ja piekę bez bakalii bo potem używam go jako przyprawę .
Przeddzień podawania można polać polewą czekoladową lub polukrować . Można też przełożyć 1 lub 2 warstwami powideł śliwkowych ( przekroić piernik na 3 warstwy i posmarować powidłami spód i środkową warstwę – złożyć i dopiero lukrować ).
Piernik pieczony do wysuszenia upiec i zostawić odkryty aż zupełnie wyschnie . Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz