środa, 21 grudnia 2011

Piernik ,, Pogrobowiec „


Smaczny . A jak zostanie przez przypadek to nie ma problemu . Wysuszyć . Utrzeć i używać do zagęszczania sosów .

Czas : 1 godzina

Składniki :0,5 kg miodu
                  30 dag masła
                  ½ kg mąki tortowej
                  2 łyżeczki sody
                  2 łyżki utartej gałki muszkatołowej, 1 łyżka zmielonych goździków,1 łyżka
                  mielonego ziela angielskiego , 1 łyżka mielonego cynamonu ,2 cukry
                  waniliowe,1/2 łyżeczki pieprzu mielonego .
                  ¼ szklanki mleka
                  1 łyżeczka soli
                  1 łyżeczka kakao
Zagnieść ciasto (nie później niż  miesiąc przed pieczeniem  ) . Uformować kulę . Trzymać w kamiennym garnku zawinięte w celofan .
Piec 10 dni przed podawaniem . Blachę ( foremkę ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć ciasto . Piec ok. 1 godziny . Ostudzić . Zawinąć w folię i zostawić .
Można zamiast mielonych korzeni dodać przyprawę piernikową gotową ( 1-2 torebki zależy od intensywności przyprawy ).Można dodać bakalie – wszystko zależy od tego jakie pierniki kto lubi .Ja piekę bez bakalii bo potem używam go jako przyprawę .

Przeddzień podawania można polać polewą czekoladową  lub polukrować . Można też przełożyć 1 lub 2 warstwami powideł śliwkowych ( przekroić piernik na 3 warstwy i posmarować powidłami  spód i środkową warstwę – złożyć  i dopiero lukrować ).

Piernik pieczony do wysuszenia upiec i zostawić odkryty aż zupełnie wyschnie . Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku .                 

Brak komentarzy: