środa, 21 grudnia 2011

Galaretki z cielęciny :



Delikatna , smakowita mięsna galaretka .Polecam wszystkim miłośnikom galaretek nie przepadającymi za tłustościami nóżek w galarecie .

Składniki

1 kg chudej cielęciny bez kości

3 marchewki

1 pietruszka

1/8 selera

½ pora

1 cebula

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego



Maggi w płynie

7 łyżeczek żelatyny w proszku

1 ½ litra wody

½ puszki zielonego groszku

3 roztarte ząbki czosnku

Pieprz mielony

Sól

Ugotować wywar z cielęciny , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania jak brak to uzupełnić przegotowaną wodą ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Mięso drobno pokroić lub rozetrzeć nożem na miazgę . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , mięso , zielony groszek . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły. Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .

Brak komentarzy: