piątek, 9 grudnia 2011

A co w środku ?


Jajeczna zagadka ? Z cyklu przekąsek z jajkiem w roli głównej.
Czas : 30 minut
Składniki :
3 jajka na twardo
1 łyżeczka pokrojonych kaparów ( używam ,, polskich kaparów z nasion nasturcji " )
1 łyżka miękkiego białego sera
olej ( używam z pestek winogron )
sok z cytryny
sól
pieprz mielony ( dobrze by było użyć biały )
4 łyżki majonezu
2 łyżki pokrojonego koperku
2 łyżki bardzo drobno pokrojonej cebulki
do dekoracji kawior  lub caviart , chrzan wasabi  lub inne
Jajka ugotowane na twardo przekroić na połówki i wyjąć żółtka. utrzeć je z serem .Dodać pokrojone kapary .Po woli ucierać na pulchną masę dodając po odrobinie oleju. Doprawić do smaku solą , pieprzem , sokiem z cytryny .
Włożyć w miejsce żółtek utartą masę .Złożyć jajka tak by się skleiły i wyglądały jak całe.
Z majonezu, cebulki, kopru zrobić sos .Doprawić do smaku solą i pieprzem .
Jajka układać na listku sałaty . Oblewać sosem tak by pokrywał jajko.
Udekorować koprem, kaparami. Ja dodatkowo udekorowałam zielonym kawiartem z chrzanu Wasabi i ikra z pstrąga .

Brak komentarzy: