Nototenia jest jedną z tych ryb które zdecydowanie lubię . Mało ości , smaczna .Kupuję małe takie na jedną porcję .
Czas : 15 minut + macerowanie w marynacie
Składniki :
2 małe nototenie
1/2 cytryny
1/2 pomarańcza
skórka otarta z połowy pomarańcza ( w cienkich paseczkach )
1 łyżeczka konfitury z gorzkich pomarańczy ( tzn. z kawałkami skórki )
sól ziołowa ( lub gruba morska )
olej z pestek winogron
przyprawa piri-piri
mąka
Rybę dobrze oczyścić ( jak trzeba to lekko naciąć od strony brzucha i sprawdzić czy jest dobrze wypatroszona - umyć dokładnie ).
Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju , soku z cytryny, pomarańcza , konfitury , otartej skórki pomarańczowej , szczypty przyprawy piri -piri .
Zalać marynatą ryby .Zostawić na godzinę .
Wyjąć rybę z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .
Posolić .
Oprószyć mąką
Na patelni rozgrzać olej i na gorącym smażyć ryby na złoto .
Odsączyć z tłuszczu.
Podawać z pieczonymi ziemniakami w ćwiartkach lub frytkami , sałatą ( najprostszą - najlepiej z pomarańczowym dresingiem ) posypaną odrobiną skórki pomarańczowej i skropioną sokiem z pomarańczy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz