środa, 7 grudnia 2011

Cukinia faszerowana wg Buni


Cukinię robię na wiele sposobów - faszeruję i na zimno i zapiekane . To jedna z wersji zapiekanej z mięsem .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 średnia cukinia
20 dag mięsa mielonego z drobiu
1 cebula
1 średnia marchewka
olej
sól ziołowa ( sól + przyprawy ziołowe ulubione )
pieprz mielony
garść ostrego sera żółtego utartego ( lepiej by był miękki i łatwy w topieniu ale ja miałam końcówki Cheddara i twardego sera Dziugas - to taki z typu Parmezan )
natka pietruszki do dekoracji


Obrać cebulę i drobno pokroić .Marchew obraną utrzeć na tarce jarzynowej- grube oczka .Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić cebulę i marchewkę  - smażyć mieszając .

Dołożyć mięso mielone i podsmażyć dobrze rozdrabniając by nie było grudek. Doprawić pieprzem i solą ziołową .

Przełożyć do miseczki i ostudzić tak by można było farsz rozdrobnić .

Cukinię umyć i obciąć końcówki. Przeciąć na połówki wzdłuż . Usunąć łyżeczką miękisz z pestkami.

Napełnić farszem .

Posypać serem .Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem .Wstawić do piekarnika .Ustawić temperaturę na 180 * C . Piec 30 minut .

Podawać  samodzielnie lub z osobno przygotowanym sosem pomidorowym .

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Pyszne, polecam - właśnie będę robić drugi raz :)

Unknown pisze...

Podpowiadam , że można do farszu dodać trochę ugotowanego ryżu