Zainspirował mnie przepis ,, Puszysty sandwich " choineczki04
Pomysł włożenia między kromki chleba tostowego miedzy innymi puree ziemniaczanego wywołał burzę komentarzy .Nie był bym sobą gdybym nie sprawdziła ( oczywiście w swojej wersji ).
Czas : 10 minut
Składniki :
2 kromki chleba tostowego
2,5 dag sera topionego ( 1/4 kwadratowego )
2 płaskie łyżki puree ziemniaczanego ( ziemniaki utłuczone z masłem i słodką śmietanką )- gęstego
1 łyżka prażonej cebulki ( lub 1/3 cebuli podsmażonej na rumiano )
plaster wędzonki ( wędzonego boczku )
2 plasterki sera do zapiekanek
pieprz czarny grubo mielony
2 łyżki szczpiorku
1 łyżeczka oleju z pestek winogron do posmarowania tostera
Wędzonkę pokroić bardzo drobno i usmażyć na skwarki na patelni .
Zdjąć z patelni bez wytopionego tłuszczu .Pokroić szczypior.Wymieszać puree , prażoną cebulkę, skwarki , ser topiony i szczypior . Przyprawić pieprzem .
Na kromki chleba nakładać plastry sera do zapiekanek .
Na jedną wyłożyć farsz z puree z serkiem , cebulką i skwarkami .
Przykryć pozostałymi drugą kromką chleba tostowego z położonym serem do zapiekanek .
Posmarować olejem ( za pomocą pędzelka kuchennego ) komory tostera w których układamy tosty.
Ułożyć tost do tostera i zapiekać aż tost będzie rumiany z wierzchu ( czas zależy od typu tostera ).
Wyjąć - rozdzielić na 2 trójkąty .
A jak smakuje ? Moja wersja jak podsmażone na rumiano ruskie pierogi czyli smak który uwielbiam .
Nie wiem jak smakuje tost choineczki4 - na pewno równie smacznie . Ważne by puree ziemniaczane było kremowe i nie suche ( takie zwykłe jak do obiadu z masłem i śmietanką ) i nie za maziowate .Uważam , że proporcja 2 średnich ziemniaków ugotowanych i odcedzonych + 1/2 łyżeczki masła + 1 łyżka śmietanki to będzie akurat ( oczywiście na więcej tostów ). Myślę , ze takie tosty będę dobić jak zostanie odrobina puree z obiadu .
2 komentarze:
Ciekawy tościk! :D
oryginalnie :)
Prześlij komentarz