O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

czwartek, 22 grudnia 2011

Farsz otoczony kurczakiem


Dokładnie takki zamówienie na obiad dostałam od synowej. Justynka woli farsz - kurczaka może oddać .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 kurczak
15 dag wątróbki drobiowej
15 dag pieczarek
1 cebula
1 jajko
4  łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki Majonezu czosnkowego Kielecki
1/2 pęczka natki pietruszki- pokrojonej
sól
 pieprz mielony
majeranek
curry
papryka mielona
Ziarenka smaku lub Vegeta lub inna podobna przyprawa
1/2 paczki paluszków solonych cienkich ( np. Krakusa )

Umyć i osuszyć kurczaka. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju . Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na 1 łyżce oleju . Wątróbkę usmażyć na 1 łyżce oleju . Jajko rozdzielić na żółtko i białko . Białko ubić na pianę .Zmiksować w malakserze paluszki z wątróbką i żółtkiem  .Wymieszać z  usmażoną cebulą , pieczarkami , natką pietruszki , 2 łyżkami masła,  pianą z białka . Doprawić solą , pieprzem , majerankiem .Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia. Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, papryki mielonej , curry, majeranku, pieprzu, Ziarenek smaku i majonezu .Włożyć kurczaka do rękawa do pieczenia - dobrze zamknąć . Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę .Wyjąć .

Pociąć na porcje , tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu. 


Brak komentarzy: