Dekoracyjny. Można podawać naziemno i ciepło . Można upiec
większą ilość , zamrozić i wyciągać w miarę potrzeby.
Czas :2 godziny + 12 macerowanie
Składniki :
10 suszonych moreli
10 śliwek kalifornijskich
2 łyżki majeranku
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki oliwy
¼ kostki smalcu
5 roztartych ząbków czosnku (
lub 2 Mini kostki czosnkowe Knorra )
3 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
4 cebule
4 suszone grzyby
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka miodu
Przygotować pastę z 2 łyżek
oliwy, sosu sojowego, miód , czosnku , i
przypraw . Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią śliwki
i morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs . Przykryć szczelnie mięso i zostawić
na 12 godzin w lodówce .
Na patelni rozgrzać smalec i
obsmażyć schab na rumiano ze wszystkich stron .Przełożyć do garnka o grubym
dnie ( szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu , a nad mięsem
jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje ) .Dodać cebulę , ziele
angielskie, liść laurowy, grzybki . Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa .
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie
przewracając . Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać po
½ szklanki ) . Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie , wyjąć je i ostudzić .
Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć . Jeśli mięso ma być podawane
na ciepło , a było pieczone wcześniej można je podgrzać w sosie lub zawinięte w
folię aluminiową na parze lub w piekarniku .Sos po wyjęciu mięsa można
przetrzeć przez sito , zmiksować , dodać do niego śmietanki, zagęścić utartym
piernikiem lub razowcem – jak kto lubi. Mięso jest bardzo kruche , soczyste, a
sos jest przepyszny.
Tak samo można piec inne mięsa
wieprzowe- karkówkę , od szynki, łopatkę , żeberka .
Mięso można natrzeć , zostawić
w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia na Święta
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz