czwartek, 22 grudnia 2011

Galaretki z kurczaka



Doskonałe , delikatne galaretki drobiowe. Danie lubiane przez tych którzy nie przepadają za galaretą z nóżek ( lub nie mogą jej jadać z powodów zdrowotnych )


Czas : 2 godziny + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta

Składniki :1 kurczak
                  3 marchewki
                  1 pietruszka
                  1/8 selera
                  ½ pory
                  1 cebula
                  2 liście laurowe
                  5 ziaren ziela angielskiego
                  Maggi w płynie
                 7 łyżeczek żelatyny w proszku
                  1 ½ litra wody
                  ½ puszki zielonego groszku
                  Usiekana natka pietruszki
                  4 jajka na twardo
                  3 roztarte ząbki czosnku
                  Pieprz mielony
                  Sól

Ugotować mocny wywar z kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Kurczaka obrać . Mięso drobno pokroić . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , usiekana zieloną pietruszkę , mięso , zielony groszek , ćwiartki jajek na twardo . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.


Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .


Brak komentarzy: