Tradycyjna potrawa na Wigilię . Wspaniała . Aromatyczna .
Czas : 4 dni
Składniki :3 kg kiszonej kapusty
1 słoik suszonych grzybów
1 szklanka oliwy słonecznikowej
pieprz mielony
maggi w płynie
cukier
¼ kostki masła
Potrawę zaczyna się przygotowywać cztery dni przed Świętami . Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Gotować przez 2 godziny . Grzyby namoczyć , zalać wodą i ugotować . Odcedzić ( wodę z gotowania wlać do kapusty ) . Grzyby drobno pokroić .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim grzyby ( ok. 5 minut – mieszając ), wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 2 godziny . Zostawić w chłodzie do następnego dnia . Znów dusić 2 razy po 2 godziny . Doprawić pieprzem i maggi . Przez następne dwa dni do Wigilii podgrzewać kapustę codziennie 2 razy po ½ godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz