środa, 21 grudnia 2011

Kapusta z grzybami

Tradycyjna potrawa na Wigilię . Wspaniała . Aromatyczna .




Czas : 4 dni

Składniki :3 kg kiszonej kapusty
                  1 słoik suszonych grzybów
                  1 szklanka oliwy słonecznikowej
                  pieprz mielony
                  maggi w płynie
                  cukier
                  ¼ kostki masła

Potrawę zaczyna się przygotowywać cztery dni przed Świętami . Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą .  Gotować przez 2 godziny . Grzyby namoczyć , zalać wodą i ugotować . Odcedzić ( wodę z gotowania wlać do kapusty ) . Grzyby drobno pokroić .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim grzyby ( ok. 5 minut – mieszając ), wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 2 godziny . Zostawić w chłodzie do następnego dnia . Znów dusić 2 razy po 2 godziny . Doprawić pieprzem i maggi . Przez następne dwa dni do Wigilii podgrzewać kapustę codziennie 2 razy po ½ godziny.

Z tej kapusty robić pierogi z kapustą i grzybami . A jak zostanie po Świętach to doskonale nadaje się na bigos ( będzie fantastyczny ) , lub łazanki z kapustą .


Brak komentarzy: