Karp z natury jest delikatny- warto więc pokusić się na zrobienie do niego ostrej marynaty .
Czas : 15 minut
Składniki :
4 porcje filetów z karpia
olej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chili czosnkowego
1/3 szklanki ostrego ketchupu
1/2 łyżeczki ( płaskiej ) miodu
1/2 łyżeczki ( płaskiej ) grubo mielonego pieprzu kolorowego
mąka do oprószenia
1 łyżka masła
Zrobić marynatę mieszając 1/2 szklanki oleju z ketchupem, miodem, sosem chili , pieprzem , sosem sojowym . Zalać filety z karpia i zostawić w lodówce na 2 godziny.
Obetrzeć filety z marynaty. Oprószyć mąką . Rozgrzać na patelni olej i smażyć karpia na rumiano z obu stron . W ostatniej fazie smażenia dodać masło i 3 łyżeczki marynaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz