piątek, 9 grudnia 2011

Krem z zielonych szparagów z jajkiem


Uwielbiam szparagi. Szczególnie zielone .Tyle , że sezon na nie jest taki krótki. Ratuję się mrożąc je w sezonie .Co prawda można z nich potem zrobić potem tylko zupę ale zawsze to coś . Dziś wyciągnęłam pierwszą paczkę .Delikatna , kremowa zupa - wzbogacona jajkiem w koszulce lub na miękko- wyszła prima sort .




Czas : 45 minut
Składniki :
1 pęczek zielonych szparagów
1/2 pęczka koperku
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
sól
szczypta cukru
2 jajka
2 łyżeczki mąki
1 łyżka masła
Szparagi umyć , oczyścić .Pokroić na kawałki i zalać 3 szklankami wody .Lekko osolić i gotować 20 minut. Zmiksować  w malakserze .Przelać do garnuszka . Dołożyć masło , 2 łyżki pokrojonego koperku  .Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do zupy . Zagotować .Doprawić do smaku .
Ugotować jajka w koszulce lub jajka na miękko ( te trzeba obrać po ugotowaniu ).
Podawać w miseczkach wkładając do każdej na porcję zupy jajko , lekko je nacinać by pokazało się płynne żółtko , posypać koprem .
Ja w sezonie mrożę odcięte dolne części i połamane szparagi  do wykorzystania potem właśnie na takie kremowe zupki.

Brak komentarzy: