Uwielbiam
szparagi. Szczególnie zielone .Tyle , że sezon na nie jest taki krótki. Ratuję
się mrożąc je w sezonie .Co prawda można z nich potem zrobić potem tylko zupę
ale zawsze to coś . Dziś wyciągnęłam pierwszą paczkę .Delikatna , kremowa zupa
- wzbogacona jajkiem w koszulce lub na miękko- wyszła prima sort .
Czas
: 45 minut
Składniki
:
1
pęczek zielonych szparagów
1/2
pęczka koperku
1/2
szklanki słodkiej śmietanki 30 %
sól
szczypta
cukru
2
jajka
2
łyżeczki mąki
1
łyżka masła
Szparagi
umyć , oczyścić .Pokroić na kawałki i zalać 3 szklankami wody .Lekko osolić i
gotować 20 minut. Zmiksować w malakserze
.Przelać do garnuszka . Dołożyć masło , 2 łyżki pokrojonego koperku .Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej
wody i wlać do zupy . Zagotować .Doprawić do smaku .
Ugotować
jajka w koszulce lub jajka na miękko ( te trzeba obrać po ugotowaniu ).
Podawać
w miseczkach wkładając do każdej na porcję zupy jajko , lekko je nacinać by
pokazało się płynne żółtko , posypać koprem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz