Delikatny krupnik na kurczaku podawany z całymi kapeluszami malutkich suszonych grzybków ( najlepiej prawdziwków ale inne też mogą być )
Czas : 45 minut – 1 godziny
Składniki :
1 udko kurczaka ( jak duże to góra udka )
10 dag kaszy jęczmiennej - drobnej ( 1 woreczek )
1 marchewka
½ pietruszki
1/8 selera
2 ziemniaki
maggi w płynie
1 czubata łyżeczka masła
po 3 małutkie grzybki na osobę
5 szklanek wody
sól
natka pietruszki
Umyć mięso. Obrać i oczyścić warzywa i ziemniaki . Pokroić w drobną kostkę
Kaszę zalać kila razy zimną wodą w miseczce i dobrze wypłukać .
Włożyć mięso , warzywa ,grzybki , listek laurowy i ziele angielskie , kaszę do garnka .
Zalać wodą .
Dodać maggi ( 2 łyżeczki ).Zagotować .Zmniejszyć gaz i gotować ok. godziny . Wyjąć udko . Obrać ze skóry , chrząstek i kości . Pokroić .
Pokroić natkę pietruszki . Doprawić zupę do smaku maggi . Do gotowej dołożyć do gorącego masło i poczekać aż się rozpuści - nie gotować .
Rozlać krupnik tak by w każdej porcji były minimum 3 grzybki .Do każdego talerza ( miseczki ) dodać mięso , posypać natką pietruszki.
Jeśli chodzi o dodawanie do gotowego krupniku surowego masła to wypraktykowałam , że zdecydowanie poprawia to smak zupy ( zupełnie nie wiem dla czego ale zawsze tak robię ).
Krupniczek ma lekko grzybowy smaczek - mnie bardzo smakuje .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz