czwartek, 22 grudnia 2011

Kurczak faszerowany mięsem



Pieczony kurczak z farszem z mięsa i pieczarek . Dzieci wolą farsz od kurczaka .

Czas : 1 ½ godziny

Składniki :1 kurczak ( taki ok. 1,5  kg )
                   15 dag mięsa mielonego z drobiu
                   15 dag wątróbki drobiowej
                   15 dag pieczarek
                   1 cebula
                   1 jajko
                   3 łyżki usiekanej natki pietruszki
                   8 łyżek oliwy
                   4 łyżki masła
                   4-5 łyżek bułki tartej
                   sól
                   pieprz mielony
                   majeranek
                   curry
                  papryka mielona
                  Ziarenka smaku
                  2 szklanki wody

Umyć i osuszyć kurczaka. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 1 łyżce oliwy. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na 1 łyżce oliwy. Wątróbkę usmażyć na 1 łyżce oliwy , a następnie rozetrzeć widelcem na miazgę . Jajko rozdzielić na żółtko i białko . Białko ubić na pianę . Wymieszać mielone mięso , usmażoną cebulę , pieczarki , wątróbkę , natkę pietruszki , żółtko , bułkę tartą , 2 łyżki masła,  pianę z białka. Wymieszać . Doprawić solą , pieprzem , majerankiem .Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia. Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, papryki mielonej , curry, majeranku, pieprzu, Ziarenek smaku .W brytfankę wlać pozostałą oliwę i dodać 2 łyżki masła . Ułożyć na tłuszczu kurczaka. Podlać 2 szklankami wody . Piec w temperaturze 200 stopni przez 45-60 minut. W czasie pieczenia polewać sosem od pieczenia . Kurczak ma być miękki i rumiany .Sos odparuje w czasie pieczenia do 1 szklanki . Wyjąć szpilki którymi kurczak był spięty ( lub usunąć nici jeśli był zszyty). Pociąć na porcje , tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu.

Brak komentarzy: