czwartek, 22 grudnia 2011

Kurczak faszerowany w majeranku


,,Rozmnożony kurczak " - mało , że smaczny to jeszcze robi się go więcej i dla wszystkich starczy .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 kurczak ( 1,5-1,7 kg )
10 dag wątróbki drobiowej
1 cebula
1 jajko
3  łyżki oleju
1/2 pęczka natki pietruszki- pokrojonej
2 łyżki majeranku
Przyprawa do kurczaka ,, Złocisty kurczak "Knorra
Delikat przyprawa w płynie
4 łyżki bułki tartej
Umyć i osuszyć kurczaka. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju . Dołożyć na patelnię wątróbkę  i usmażyć .Zmiksować w malakserze wątróbkę ( lub rozetrzeć widelcem na miałko ).Wymieszać z  usmażoną cebulą  , natką pietruszki , bułką tartą i jajkiem . Doprawić solą , pieprzem , Delikatem w płynie .Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia. Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, przyprawy do kurczaka ,, Złocisty kurczak "  Knorra i majeranku .Włożyć kurczaka do rękawa do pieczenia - dobrze zamknąć . Piec w temperaturze 220 * C przez godzinę .Wyjąć . Pociąć na porcje , tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu.
Z reguły nie używałam majeranku do doprawiania kurczaka - do gęsi i kaczki tak. Znajoma podpowiedziała użycie do kurczaka i muszę przyznać , że miała rację . Uzupełnienie przyprawy ,,Złocisty kurczak " majerankiem dało fantastyczny efekt .Polecam.

Brak komentarzy: