czwartek, 22 grudnia 2011

Pasztet Babci Basi



Drogi . Pracochłonny . Wart zachodu . Przepyszny .
Czas :ok. 3-4 godzin

Składniki :1 ½ kg wątroby wieprzowej
                  ½ kg tłustego boczku
                  1 kg karkówki bez kości
                  1 kg wołowiny pieczeniowej
                  0,8 kg ugotowanego mięsa z kurczaka
                  2 marchewki
                  1 pietruszka
                  ¼ selera
                  3 cebule
                  3 liście laurowe
                  6 ziaren ziela angielskiego
                  Sól
                  Pieprz mielony
                  Majeranek
                  Utarta gałka muszkatołowa
                  ½ kostki smalcu
                  Bułka tarta
                  10 jajek

Mięso natrzeć solą . Smalec wyłożyć na blaszkę do pieczenia . Ułożyć na blaszkę mięso , jarzyny , cebule , liście laurowe , ziele angielskie . Piec przewracając 45 minut . Gdy boczek się zarumieni wyjąć go , a resztę piec jeszcze 45 minut . Wyjąć mięso i warzywa . Włożyć wątrobę .I opiekać po 5 minut z każdej strony . Odłożyć ziele angielskie i liście laurowe .Mięsa pieczone , gotowane , wątrobę , warzywa , cebule zmielić 2 razy . Dodać jajka . Doprawić solą , pieprzem , majerankiem , gałką muszkatołową . Dół prodiża wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą . Włożyć masę mięsną . Piec 45 minut . Jeśli trzeba to w trakcie przykryć górę folią aluminiową .

Zostawić w prodiżu do całkowitego wystygnięcia . Wstawić do lodówki . Podawać pokrojony w grube plastry z sosem tatarskim .

Brak komentarzy: