Drogi . Pracochłonny . Wart zachodu . Przepyszny .
Czas :ok. 3-4 godzin
Składniki :1 ½ kg wątroby wieprzowej
½ kg tłustego boczku
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
3 cebule
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
Sól
Pieprz mielony
Majeranek
Utarta gałka muszkatołowa
½ kostki smalcu
Bułka tarta
10 jajek
Mięso natrzeć solą . Smalec wyłożyć na blaszkę do pieczenia . Ułożyć na blaszkę mięso , jarzyny , cebule , liście laurowe , ziele angielskie . Piec przewracając 45 minut . Gdy boczek się zarumieni wyjąć go , a resztę piec jeszcze 45 minut . Wyjąć mięso i warzywa . Włożyć wątrobę .I opiekać po 5 minut z każdej strony . Odłożyć ziele angielskie i liście laurowe .Mięsa pieczone , gotowane , wątrobę , warzywa , cebule zmielić 2 razy . Dodać jajka . Doprawić solą , pieprzem , majerankiem , gałką muszkatołową . Dół prodiża wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą . Włożyć masę mięsną . Piec 45 minut . Jeśli trzeba to w trakcie przykryć górę folią aluminiową .
Zostawić w prodiżu do całkowitego wystygnięcia . Wstawić do lodówki . Podawać pokrojony w grube plastry z sosem tatarskim .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz