wtorek, 27 grudnia 2011

Makowa rolada :


Makowiec lubię w każdej formie . A że jestem ,, oporna " jeśli chodzi o pieczenie ciast -wybieram takie przy których nie trzeba się napracować . No i najważniejsze muszą być smaczne .




Czas : 30 minut

Składniki :

2 jajka
3,5 łyżki cukru + 3 łyżki
1/3 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
10 dag masła + 1 łyżka
1/3 puszki gotowej masy makowej ( ok.30 dag )
1 łyżka miodu
2 budynie waniliowe ( suchy proszek- takie na pół litra mleka  )
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki słodkiej
wiórki kokosowe do dekoracji
żurawina do dekoracji
rodzynki do dekoracji
orzechy włoskie do dekoracji


Nastawić piekarnik na 200 * C .
Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) .


Dodać mąkę i proszek do pieczenia .

Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.

Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 8  minut .
W tym czasie rozłożyć na blacie drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika . Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł.

Zrolować biszkopt na ciepło . Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł .

W garnku rozpuścić masło.Włożyć miód i  masę makową - gotować na małym gazie mieszając aż zrobi się gorąca .

Wlać wsypać  proszek budyniowy .

Gotować dalej cały czas mieszając aż budyń zagęści masę , a ta będzie odstawać od ścianek garnka  .

Zostawić by lekko przestygła  .
Kiedy rolada ostygnie wyłożyć na nią  masą makową  .

Zrolować .

Wstawić do lodówki by masa zastygła .
Rozpuszczamy w garnuszku  łyżkę masła i 3  łyżki śmietanki .Wrzucić połamaną czekoladę i dodać cukier . Wymieszać by była płynna .

Gorącą polewą polewamy roladę.

Posypać na gorącą polewę wiórkami kokosowymi

i  udekorować wg upodobań - orzechami , wiórkami kokosowymi , suszoną żurawiną , rodzynkami , kandyzowaną skórką pomarańczową .

Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by polewa   zastygła  .
Dobra rada - po wyjęciu biszkoptu z piekarnika i ułożeniu na papierze posypanym cukrem pudrem ( i zdjęciu papieru na którym się piekł ) warto przykryć go na chwile wilgotną ściereczkę , a dopiero potem go rolować .

3 komentarze:

Kasia pisze...

uwielbiam rolady, są pyszne, tą ładnie wygląda:)

izolek pisze...

Też lubię makowce i reszta rodzony też.
Wypróbuję na najbliższą rodzinną okazję.
Dzięki za fajny przepis.
Pozdrówki.

Anonimowy pisze...

Tak dokładnie opisałaś że musi się udać nie ma mocnych dziękuję Buniu..!!