sobota, 10 grudnia 2011

Marchewkowy ryż


Takie niby risotto .
Czas :30 minut
Składniki :
1 szklanka ryżu
1,5 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
szczypta kurkumy
1 łyżka masła
1/2 szklanki utartej na tarce jarzynowej ( grube oczka ) marchewki
Dokładnie wypłukać ryż  kilka razy zmieniając wodę. Odsączyć . Zagotować bulion z masłem , marchewką i szczyptą kurkumy .Na wrzący wrzucić ryż .Zagotować ponownie odkryty . Przykryć i zmniejszyć gaz . Gotować pod przykryciem  mieszając w trakcie kilka razy tak by marchew sie równo rozłożyła w ryżu  przez 25 minut .Sprawdzić czy cała woda została wchłonięta przez ryż , jeśli nie to jeszcze kilka minut ogrzewać .
Jeśli mamy czas to tak ugotowany ryż dobrze jest zawinąć ( np. w koc ) i zostawić na 30 minut.
Podawać do drobiu, warzyw , ryb , drobiu gotowanego.
Można użyć bulionu warzywnego jeśli ma być w wersji bez mięsnej .
W zasadzie ryżu nie powinno się mieszać w trakcie gotowania bo gorzej sie gotuje , ale zależało mi by marchew sie równomiernie rozłożyła w ryżu .

Brak komentarzy: