czwartek, 22 grudnia 2011

Mocno grzybowa wigilijna kapusta wg Buni


Tradycyjna potrawa na Wigilię . Wspaniała . Aromatyczna .



 Czas : 5 dni

Składniki :
3 kg kiszonej kapusty ( z marchewką )
1 słoik suszonych grzybów ( podgrzybki, kozaki )
20 kapeluszy suszonych prawdziwków
1,5 szklanki oliwy słonecznikowej ( lub z pestek winogron )
pieprz grubo  mielony kolorowy                   
miód
3 łyżki masła
sos sojowy
3 cebule

Potrawę zaczyna się przygotowywać 5 dni przed Świętami . Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Gotować przez 2 godziny . Odstawić w zimne miejsce ( ja wystawiam na mróz na balkon ).w ciągu pierwszego dnia gotować kapustę jeszcze 2 razy po 2 godziny ,
Drugiego dnia namoczyć i ugotować  grzyby . Odcedzić. Wodę z gotowania zostawić i dolać do kapusty . Grzyby drobno pokroić .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim grzyby ( ok. 5 minut – mieszając ), wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez  2 godziny  trzy razy w ciągu dnia wystawiając na mróz pomiędzy gotowaniem . Zostawić w chłodzie do następnego dnia .
Trzeciego dnia  doprawić do smaku  pieprzem , miodem , sosem sojowym .Dodać podsmażoną na złoto  na kilku łyżkach oleju cebulę .
Czwartego i piątego dnia znów dusić 2 razy po 1 godzinie .
Wywar z gotowania powinien prawie całkowicie odparować .Kapustę trzeba mieszać i podgrzewać na bardzo małym gazie by sie nie przypaliła .

Trzeciego dnia po doprawieniu odkładam sobie porcję na farsz do pierogów z kapustą i grzybami , paszteciki, kulebiaki .

Po ugotowaniu oddzielam porcję na Wigilię a resztę mrożę w porcjach na zapas do łazanek z kapustą , jako dodatek do pieczonych mięs itp.

Mimo że w zasadzie na Wigilię potrzebuję na 2 osoby nie więcej niż 30 dag takiej kapusty robię dużą porcję bo jak już się gotuje to mogę jej zrobić na zapas .

Czasem robię też na jej bazie po Świętach bigos dodając mięsa które piekłam na Święta i wędliny które na Święta kupowałam .

Brak komentarzy: