czwartek, 22 grudnia 2011

Okoń nilowy w kwaskowatej galarecie


Ryba w zakwaszonej galarecie zyskuje na smaku .Okoń nilowy jest bardzo delikatny  i doskonale w tej galarecie smakuje .


Czas : 30 minut + minimum 3 godziny w lodówce

Składniki :

2 filety z okonia nilowego
1/2 litra wody
pieprz mielony biały
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 białej części pora
kawałek selera
sok z cytryny do smaku
½ łyżki cukru
1 łyżeczka Delikatu ( lub ½ kostki bulionu rybnego Knorra )
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 cebule
maggi do smaku
4 łyżeczki żelatyny

Ugotować wywar z włoszczyzny z Delikatem ( lub kostką bulionu rybnego ), liściem laurowym , zielem angielskim , cebulą  .Przecedzić .Włożyć pokrojony w kawałki filet z okonia nilowego i na małym gazie gotować 15 minut. Ostrożnie wyjąć rybę i ułożyć w miseczkach ( półmiskach ) na których będzie wylewana .Przecedzić ponownie  wywar - doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru, maggi, pieprzem mielonym ( białym ) .  Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i rozpuścić w gorącej zalewie , zalać zalewą ryby ( udekorowane ozdobnie powycinaną marchewka , zieleniną - jak kto woli ). Zostawić na  minimum 3 godziny ( a najlepiej dobę ).

Galaretka powinna być lekko kwaskowa .

Brak komentarzy: