czwartek, 22 grudnia 2011

Paszteciki drożdżowe z farszem grzybowym


Szybkie paszteciki z gotowego -schłodzonego ciasta drożdżowego .
Czas : 45 minut
Składniki :
1/2 płata gotowego - schłodzonego ciasta drożdżowego ( używam Henglein )
1/2 szklanki  zmielonych ugotowanych suszonych grzybów
2 łyżki usmażonych na maśle pieczarek
1 duża  cebula usmażona na szklisto na oleju ( na 1 łyżce )
sól
pieprz mielony
1 żółtko
Ciasto rozwinąć ( użyłam połówkę ).Grzyby , cebulę, pieczarki wymieszać .Doprawić do smaku. Rozłożyć farsz na cieście i zwinąć w rolkę. Pokroić nożem na 8 kawałków . Ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika. Nastawić na 180 * C i piec ok 25 minut aż się zrobią złote. Wyjąć - lekko przestudzić i podawać jako dodatek do czystych ( lub kremowych ) zup.


Grzyby suszone ( ok 8 kapeluszy lub odpowiednio objętościowo pokrojonych suszonych ) gotować w 1 szklance wody. Wywar ostudzić i zamrozić w jednej lub kilku porcjach jako baza lub dodatek do zup czy sosów .

Brak komentarzy: