czwartek, 22 grudnia 2011

Pasztet drobiowy :


Delikatniejszy od takiego z innych mięs .

Czas : 8 godzin ( czas z zastyganiem pasztetu )

Składniki : 1/4 kg mięsa z indyka
¼ kg mięsa pieczonego z kaczki
¼ kg gotowanego mięsa z kurczaka
½ kg wątróbki drobiowej
½ kg boczku
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 małego selera
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
4 łyżki sosu sojowego
½ utartej gałki muszkatołowej
2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania formy
2 łyżki oleju słonecznikowego
2-4 łyżki masła
6 jajek
sól
pieprz mielony
papryka mielona
bułka tarta
1 litr wody


Mięso z indyka i kurczaka , warzywa , ziele angielskie, liście laurowe , kostkę bulionową zalać wodą i gotować 45 minut. Wyjąć mięso i jarzyny . Boczek natrzeć solą , pieprzem i papryką mieloną . Obsmażyć na rumiano na maśle z łyżką oleju. Przełożyć do garnka razem z wytopionym tłuszczem . Zalać bulionem z gotowania indyka i dusić 40 minut. Wyjąć boczek. Pozostały w garnku wywar ostudzić i wstawić do lodówki by tłuszcz , który jest w wywarze zebrał się na powierzchni i zestalił . Potem zebrać ten tłuszcz dokładnie i odłożyć . Wątróbkę drobiową usmażyć na rumiano na maśle z olejem . Wątróbkę zdjąć z patelni , a tłuszcz ze smażenia pozostawić . Zmielić mięso z indyka, kurczaka , kaczki , boczek, wątróbkę , warzywa z wywaru .Dodać jajka, tłuszcz zdjęty z wywaru w którym dusił się boczek, tłuszcz ze smażenia wątróbek . Dobrze wymieszać . Doprawić solą , pieprzem i gałką muszkatołową . Formę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć masę mięsna . Posypać z wierzchu bułką tartą . Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec pasztet przez 45 minut do 1 godziny . Wyjąć . Ostudzić .
Podawać pokrojony w plastry najlepiej z sosem tatarskim .

Brak komentarzy: