środa, 21 grudnia 2011

Wigilijna zupa z karpia rodem z kresów


W zasadzie różni się od tej którą najczęściej robię tym , ze doprawia się ją odrobina chrzanu .Moja Prababcia taką robiła . A ja ją uwspółcześniłam używając chrzanu Wasabi .


Czas : 1 godzina

Składniki :

1 głowa karpia
okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
1 duża marchewka
½ pietruszki
1/8 selera
sól
4 szklanki wody
½ słodkiej śmietanki
maggi
3 łyżeczki mąki
chrzan Wasabi
20 uszek  z farszem rybnym


Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ) . Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Obrać białe mięso z ryby .Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować . Dodać do zupy śmietankę . Doprawić  odrobiną maggi i chrzanem  Wasabi  .
Można włożyć kilka plasterków ugotowanej marchewki dla dekoracji .

Jeżeli zupa nie musi być dietetyczna to można dodatkowo doprawić pieprzem , a do gotowania dodać kawałek pora i cebuli , ziele angielskie i liść laurowy  – doda to zupie smaku .

Mięso karpia  rozdrobnić  i użyć jako farszu przy robieniu uszek i podawać je w zupie rybnej .Jeśli mięsa z ryby zostanie po zrobieniu uszek to również dodać je do zupy .

Brak komentarzy: