środa, 28 grudnia 2011

Poświąteczny ,, piętrus „


Pomysł na zrobienie czegoś innego z tego co mamy .




Czas : 1 godzina



Składniki :



4 plasterki schabu pieczonego

sos od pieczenia schabu

4 ziemniaki

1 łyżka masła

3 łyżki mleka

sól

8 łyżek czerwonej kapusty duszonej

1 łyżeczka soku z cytryny

2 korniszony



Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić .

Zrobić puree z masłem i mlekiem .

W foremce do zapiekanek ułożyć 2 plastry schabu , na nich po 2 łyżki puree ziemniaczanego, polać każdy 2 łyżkami sosu .

Nałożyć po 2 łyżki duszonej kapusty.

Przykryć  pozostałymi kawałkami schabu .

Na to znów puree ziemniaczane .


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić zapiekankę i zapiekać przez  15 minut.


W tym czasie podgrzać na małej patelence pozostałą kapustę .

Skropić lekko sokiem z cytryny by nie straciła koloru.

Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika położyć kapustę na każdą porcję , a na wierzch dekorację z korniszonów .


Sos podawać osobno .



Ja miałam zamrożony upieczony schab i duszoną czerwoną kapustę .Przepisy są tu.

Schab w ketchupowej marynacie

Brak komentarzy: