Wielkanocnych potraw odsłona następna.
Schab pieczony z ketchupową marynatą:
Trochę inna wersja schabu pieczonego w całości .
Składniki :
4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
½ szklanki ketchupu pikantnego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka curry
1 papryki mielonej
½ łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżki majeranku
2 mini kostki czosnkowe Knorra
¼ kostki smalcu
3 cebule
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
Z oleju i przypraw zrobić pastę przyprawową i natrzeć schab.
Włożyć do szczelnego pojemnika i trzymać w lodówce 12 godzin .Na patelni
rozgrzać smalec .Mięso wyjąć z marynaty ( zetrzeć jej nadmiar ) i obsmażyć na
rumiano ze wszystkich stron . Ułożyć w garnku o grubym dnie ( jeśli trzeba
przekroić mięso na 2 kawałki tak by leżały na dnie ). Obłożyć pokrojoną na
kawałki cebulą . Włożyć ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą tak by
zakrywała mięso na 2 cm
. Przykryć garnek tak by była mała szpara .Dusić aż woda odparuje , mięso
będzie rumiane i miękkie, a w garnku pozostanie ok. 1 szklanki brunatnego ,
sosu. Wyjąć mięso i przed krojeniem ostudzić . Sos przetrzeć przez sito ( można
potem zaprawić śmietaną ) .Jeśli mięso ma być na ciepło podgrzewać pokrojone w
sosie .Jeśli na zimno sos zamrozić – będzie do kopytek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz