poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Schab pieczony z ketchupową marynatą


Wielkanocnych potraw odsłona następna.

Schab pieczony z ketchupową marynatą:
Trochę inna wersja schabu pieczonego w całości .




Czas :2 godziny

Składniki :

1,5 kg schabu bez kości
4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
½ szklanki ketchupu pikantnego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka curry
1 papryki mielonej
½ łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżki majeranku
2 mini kostki czosnkowe Knorra
¼ kostki smalcu
3 cebule
3 liście laurowe
4 ziela angielskie

Z oleju i przypraw zrobić pastę przyprawową i natrzeć schab. Włożyć do szczelnego pojemnika i trzymać w lodówce 12 godzin .Na patelni rozgrzać smalec .Mięso wyjąć z marynaty ( zetrzeć jej nadmiar ) i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron . Ułożyć w garnku o grubym dnie ( jeśli trzeba przekroić mięso na 2 kawałki tak by leżały na dnie ). Obłożyć pokrojoną na kawałki cebulą . Włożyć ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą tak by zakrywała mięso na 2 cm . Przykryć garnek tak by była mała szpara .Dusić aż woda odparuje , mięso będzie rumiane i miękkie, a w garnku pozostanie ok. 1 szklanki brunatnego , sosu. Wyjąć mięso i przed krojeniem ostudzić . Sos przetrzeć przez sito ( można potem zaprawić śmietaną ) .Jeśli mięso ma być na ciepło podgrzewać pokrojone w sosie .Jeśli na zimno sos zamrozić – będzie do kopytek

Brak komentarzy: