A tymczasem z dedykacją dla Mamy :
Korona z szaszłyków drobiowych
Nawet zwyczajną wątróbkę drobiową można ,,przerobić " na ekstra danie .Wystarczy trochę nad nią popracować .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 kg wątróbki drobiowej
1 czerwona papryka
sól
pieprz mielony
papryka mielona
olej z pestek winogron
1 łyżka masła
sałata do dekoracji
1/2 pomarańczy
Wątróbkę drobiową umyć- osuszyć , oczyścić , podzielić na połówki . Posolić , posypać pieprzem .Każdą połówkę nakłuć ( można nawet wykałaczką ) .
Wątróbki można dodatkowo osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych przed smażeniem . Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron .
Zmniejszyć gaz - dodać masło i dosmażyć wg upodobań .
Zdjąć z patelni odsączone z tłuszczu .
Paprykę przekroić i usunąć gniazda nasienne .Pokroić na kawałki wielkości kawałków wątróbki .Wrzucić na osobną patelnię lekko posmarowaną olejem, posypać pieprzem , solą i papryką mieloną i opiec by zmiękła .
Zdjąć z patelni .
Nabijać usmażoną wątróbkę i paprykę na patyczki do szaszłyków .Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i trzymać w ciepłym piekarniku .
Okrągły talerz wyłożyć sałatą . Na środku umieścić połówkę pomarańcza . Przed podaniem wbijać szaszłyki w pomarańczę . Podawać z ryżem na sypko .
Sos robimy dodając na tłuszcz od smażenia wątróbek 2 łyżki kwaśnej śmietany . Wymieszać doprawić maggi w płynie .
Teraz o nakłuwaniu wątróbek. Wyczytałam ten pomysł na jakiejś angielskiej stronie kulinarnej - podobno miało to zapobiec ,, strzelaniu " wątróbek w czasie smażenia co jest bardzo uciążliwe . Nie bardzo w to wierzyłam . Tymczasem sprawdza się to fantastycznie .
1 komentarz:
Wszystkiego najlepszego dla mamy:-)) elvira
Prześlij komentarz