Angielska zapiekanka. Robiona w
domu mojej córki ( i pewnie nie tylko w wielu wersjach). Zauważyłam, że można
kupić go/ją ( zależy czy myślimy o tym flanie czy tej zapiekance ) gotowego
tylko do podpieczenia w sklepach i o
dziwo jest ,, jadalny" . Ja wypróbowałam najprostszy.
Czas : 1 godzina 15 minut
Składniki :
40 dag mąki
20 dag masła
Odrobina wody
25 dag pieczarek
2 łyżki oliwy
½ litra mleka
4 jajka
25 dag sera żółtego sera
tartego ( Chedar )
sól
pieprz mielony
¼ utartej gałki muszkatołowej
Ciasto :
Zagnieść mąkę z masłem i odrobiną wody . Jak
będzie odstawało od rąk zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki .
Nadzienie :
Pieczarki pokroić i usmażyć na oliwie .
Masa do zalewania :
Mleko roztrzepać z jajkami , serem i
przyprawami .
Flan :
Tortownicę wylepić ciastem tak aby zachodziło
na brzegi . Włożyć pieczarki . Zalać masa mleczno – jajeczną – serową . Piec w
temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę .
Jako nadzienie można użyć gotowanego kalafiora , brokuły,
gotowaną rybę , owoce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz