poniedziałek, 30 stycznia 2012

Karczek w powidłach



Doprawiam powidłami bigos , robiłam ryby ze śliwkowym smakiem - teraz przyszła pora na śliwkową wieprzowinę .
Czas : 1,5 godziny + marynowanie
Składniki :
1,5 kg karkówki bez kości
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
2 czubate łyżeczki powideł śliwkowych
1 czubata łyżka ketchupu
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej

Umyć i osuszyć mięso . Uformować nadając kształt - poobcinać wystające kawałki .Usunąć błony i zbędne przerosty .Przygotować marynatę z oleju, powideł , ketchupu , soli , pieprzu i papryki.



Natrzeć dokładnie mięso . Ułożyć w zamykanym pojemniku i wstawić do lodówki na noc ( minimum 2 godziny ) .



Zawinąć dokładnie w folię aluminiową .

Piec w 200 * C przez 1,5 godziny w piekarniku . Wyjąć . Zlać tłuszcz z pieczenia ( robię dziurkę w foli i zlewam tłuszcz do miseczki zanim odwinę mięso ) .
Rozwinąć z folii i pokroić w plastry . Podawać z marynowanymi śliwkami .
Na bazie tłuszczu z pieczenia można zrobić pikantny sos z powidłami , pieprzem , papryką i śmietanką .

Brak komentarzy: