Doprawiam
powidłami bigos , robiłam ryby ze śliwkowym smakiem - teraz przyszła pora na
śliwkową wieprzowinę .
Czas
: 1,5 godziny + marynowanie
Składniki
:
1,5
kg karkówki bez kości
1/4
szklanki oleju z pestek winogron
2
czubate łyżeczki powideł śliwkowych
1
czubata łyżka ketchupu
1/4
łyżeczki soli
1/2
łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
Umyć
i osuszyć mięso . Uformować nadając kształt - poobcinać wystające kawałki
.Usunąć błony i zbędne przerosty .Przygotować marynatę z oleju, powideł , ketchupu , soli , pieprzu i papryki.
Natrzeć dokładnie mięso . Ułożyć w zamykanym pojemniku i wstawić do lodówki na noc ( minimum 2 godziny ) .
Zawinąć
dokładnie w folię aluminiową .
Piec
w 200 * C przez 1,5 godziny w piekarniku . Wyjąć . Zlać tłuszcz z pieczenia (
robię dziurkę w foli i zlewam tłuszcz do miseczki zanim odwinę mięso ) .
Rozwinąć
z folii i pokroić w plastry . Podawać z marynowanymi śliwkami .
Na
bazie tłuszczu z pieczenia można zrobić pikantny sos z powidłami , pieprzem ,
papryką i śmietanką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz