Trochę inny żurek - taki z cyklu zup ,, do syta „ – o lekko
grzybowym smaczku .
Czas : 45 minut
Składniki ;
4 cienkie białe kiełbaski
2 ziemniaki
1 marchewka
6 średnich pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka oleju ( słonecznikowego
)
1 torebka Żurku
½ szklanki słodkiej śmietanki
18 % lub lepiej 30 %
1 litr wody
1 szklanka ugotowanej zacierki
( użyłam żółtą z dodatkiem kurkumy )
1/2 szklanki pokrojonego
koperku
Ziemniaki pokroić w kostkę.
Marchew w pól plasterki. Włożyć wszystko do garnka , zalać 1 litrem wody . Kiełbaski
przekroić na 6 kawałeczków każdą , a potem ponacinać w tzw. ,,ośmiorniczki
" i dodać do zupy razem z zacierką . Rozgrzać na patelni olej , masło i
pokrojone w pół plasterki pieczarki i usmażyć je na rumiano .Odłożyć trochę do
dekoracji , a resztę wrzucić do zupy .Gotować wszystko 30 minut . Żurek rozrobić z ½ szklanki zimnej wody w wlać do
zupy. Gotować na małym gazie 10 minut .Wlać śmietankę , wsypać koper ( trochę
zostawić do dekoracji ).
Podawać posypany koprem,
obłożony plasterkami usmażonych pieczarek.
Jest bardzo syta i zupełnie
wystarcza za jednogarnkowy posiłek .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz