wtorek, 31 stycznia 2012

Żurek z pieczarkami na białej kiełbasie i z zacierką


Trochę inny żurek -  taki z cyklu zup ,, do syta „ – o lekko grzybowym smaczku .




Czas : 45 minut

Składniki ;
4 cienkie białe kiełbaski
2 ziemniaki
1 marchewka
6 średnich pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka oleju ( słonecznikowego )
1 torebka Żurku
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 % lub lepiej 30 %
1 litr wody
1 szklanka ugotowanej zacierki ( użyłam żółtą z dodatkiem kurkumy )
1/2 szklanki pokrojonego koperku

Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew w pól plasterki. Włożyć wszystko do garnka , zalać 1 litrem wody . Kiełbaski przekroić na 6 kawałeczków każdą , a potem ponacinać w tzw. ,,ośmiorniczki " i dodać do zupy razem z zacierką . Rozgrzać na patelni olej , masło i pokrojone w pół plasterki pieczarki i usmażyć je na rumiano .Odłożyć trochę do dekoracji , a resztę wrzucić do zupy .Gotować wszystko 30 minut . Żurek  rozrobić z ½ szklanki zimnej wody w wlać do zupy. Gotować na małym gazie 10 minut .Wlać śmietankę , wsypać koper ( trochę zostawić do dekoracji ).
Podawać posypany koprem, obłożony plasterkami usmażonych pieczarek.


Jest bardzo syta i zupełnie wystarcza za jednogarnkowy posiłek .



Brak komentarzy: