czwartek, 26 stycznia 2012

Karkówka z zielonym pieprzem w sosie śmietanowym

Zdjęcie

Najprostsza pieczona karkówka nabiera smaczku przez dodanie marynowanego zielonego pieprzu.





Czas : 1,5 godziny + marynowanie

Składniki :

1,5 kg karkówki bez kości
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
1 szklanka słodkiej 18 % śmietanki
1  łyżka mąki
1 łyżka masła


Umyte i oczyszczone mięso uformować do pieczenia.Przygotować marynatę z oleju , papryki, pieprzu , soli , majeranku . Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na kilka godzin - najlepiej na noc .

4

Piec zawiniętą w folię aluminiową przez 1,5 godziny w temperaturze 200 * C . 

5

Wyjąć i zlać tłuszcz z pieczenia ( podpowiadam - ja robię po prostu z boku dziurkę i przez nią wylewam tłuszcz do miseczki ) . Odwinąć folię i pokroić karkówkę w plastry.
W garnuszku rozpuścić masło .Wrzucić lekko zmiażdżony pieprz zielony marynowany i smażyć chwilę mieszając ( ostrożnie by masło się nie przypaliło - dobrze by było użyć klarowanego ) .


6

Wsypać mąkę - zamieszać. Rozprowadzić śmietanką . Doprawić do smaku szczyptą soli i mielonego pieprzu białego. 

  7 

Podawać mięso polane sosem dekorując dodatkowo pieprzem.

1 komentarz:

bk110 pisze...

Bunia super gotujesz!