Najprostsza
pieczona karkówka nabiera smaczku przez dodanie marynowanego zielonego pieprzu.
Składniki :
1,5 kg karkówki bez kości
1/4
szklanki oleju z pestek winogron
2
łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2
łyżeczki majeranku
1/4
łyżeczki soli
1/2
łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
4
łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
1
szklanka słodkiej 18 % śmietanki
1 łyżka mąki
Umyte
i oczyszczone mięso uformować do pieczenia.Przygotować
marynatę z oleju , papryki, pieprzu , soli , majeranku . Natrzeć
mięso i zostawić w lodówce na kilka godzin - najlepiej na noc .
Wyjąć i zlać tłuszcz z pieczenia ( podpowiadam - ja robię po prostu z boku dziurkę i przez nią wylewam tłuszcz do miseczki ) . Odwinąć folię i pokroić karkówkę w plastry.
W
garnuszku rozpuścić masło .Wrzucić lekko zmiażdżony pieprz zielony marynowany i
smażyć chwilę mieszając ( ostrożnie by masło się nie przypaliło - dobrze by
było użyć klarowanego ) .
Wsypać mąkę - zamieszać. Rozprowadzić śmietanką . Doprawić do smaku szczyptą soli i mielonego pieprzu białego.
Wsypać mąkę - zamieszać. Rozprowadzić śmietanką . Doprawić do smaku szczyptą soli i mielonego pieprzu białego.
1 komentarz:
Bunia super gotujesz!
Prześlij komentarz