Czas : 1 godzina
Składniki :
4 kotlety schabowe bez kości
2 jajka
bułka tarta
mąka
sól
pieprz mielony
1/4 kostki smalcu ( 5 dag )
¼ kostki masła ( 5 dag )
maggi w płynie do smaku
2 cebule
10 pieczarek
Kotlety rozklepać ( bez
przesady ). Posolić , posypać pieprzem . Zostawić na 30 minut. Panierować w
mące, jajku, bułce tartej , jajku i znów bułce tartej . Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu z obu
stron na rumiano .Przełożyć do szerokiego rondla , pokropić kotlety maggi , Na
patelni dodać rozgrzać masło i zarumienić na nim pokrojone w piórka
cebule , a potem podać na patelnię pieczarki w plasterkach . Smażyć aż
pieczarki też się zrumienią . Przełożyć do rondla z kotletami . Podlać ½
szklanki wody , skropić maggi . Dusić pod przykryciem 15 minut.
Najlepiej smakują podane z
ziemniakami puree i obgotowaną kiszoną kapustą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz