niedziela, 8 stycznia 2012

Kotlety schabowe duszone z cebulką i pieczarkami





Czas : 1 godzina



Składniki :



4 kotlety schabowe bez kości

2 jajka

bułka tarta

mąka

sól

pieprz mielony

1/4 kostki smalcu ( 5 dag )

¼ kostki masła ( 5 dag )

maggi w płynie do smaku

2 cebule

10 pieczarek



Kotlety rozklepać ( bez przesady ). Posolić , posypać pieprzem . Zostawić na 30 minut. Panierować w mące, jajku, bułce tartej , jajku i znów bułce tartej  . Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano .Przełożyć do szerokiego rondla , pokropić kotlety maggi , Na patelni  dodać rozgrzać  masło i zarumienić na nim pokrojone w piórka cebule , a potem podać na patelnię pieczarki w plasterkach . Smażyć aż pieczarki też się zrumienią . Przełożyć do rondla z kotletami . Podlać ½ szklanki wody , skropić maggi . Dusić pod przykryciem 15 minut.
Najlepiej smakują podane z ziemniakami puree i  obgotowaną  kiszoną kapustą .

Brak komentarzy: