czwartek, 19 stycznia 2012

Marchewka kolorowa z sosem winegret


Surówka przyciąga kolorem .Prosta w przygotowaniu , szybka .Jeśli mamy dostęp do kolorowych marchewek to dobrze- jeśli nie to tak samo smaczna będzie ze zwykłej marchewki .
Czas : 30 minut
Składniki :
3 marchewki w różnych kolorach ( żółta , pomarańczowa , bordowa )
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz mielony gruboziarnisty
cukier
gałązka koperku

Ugotować marchewki w skórce . Żółtą i pomarańczową można  razem - bordową osobno bo barwi wodę na ciemny kolor i mogła by zabarwić resztę .Miękkie odcedzić .Przelać zimną wodą i obrać .

Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić delikatnie w cienkie plastry .

Zwijać w różyczki .Układać w ciasnej miseczce po kilka różyczek w kontrastowych kolorach . 
Zmieszać olej z sokiem z cytryny .Doprawić sos szczyptą soli , pieprzu i cukru.
Polać delikatnie marchewki . Posypać delikatnie koperkiem.
Podawać na zimno do gotowanych mięs .




Brak komentarzy: