Babka
ziemniaczana rodem z Litwy - taką piekło się w rodzinie mojego zięcia .
Czas
: 2 godziny
Składniki
:
1,5
kg ziemniaków
2
jajka
35
dag boczku ( bez skóry i żeberek )
3
średnie cebule
2
łyżki oleju
4
łyżki mąki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka sól
1/2 pieprzu
mielonego
1/2
łyżki masła do posmarowania formy
bułka
tarta do wysypania formy
Ziemniaki
obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( małe oczka ) jak na placki ziemniaczane (
lub zmiksować w Rozdrabniaczu ) i zostawić by się ustały- zlać płyn .
Boczek
pokroić w kostkę ( tak jak skwarki do kraszenia ) .Na patelni rozgrzać olej i
smażyć na nim boczek aż wytopi się na rumiane skwarki . Lekko posolić .Wrzucić
drobno pokrojoną cebulę i zrumienić .Lekko ostudzić .
Zmieszać
utarte ziemniaki , boczek z cebulą i tłuszczem od smażenia , jajkami. Doprawić
do smaku solą , pieprzem .
Foremkę
do pieczenia wysmarować masłem i wysypać tartą bułką .
Rozgrzać
piekarnik do 220 * C . Wstawić kugelis .
Piec ok 1 godzinę 45 minut do 2 godzin
( zależy
od tego jak piekarnik piecze i w jakiej blaszce pieczemy ) .Sprawdzić
patyczkiem do ciasta .Z wierzchu ma się zrumienić . Wyjąć .
Poczekać chwilę i wyjąć .Pokroić na plastry .
Poczekać chwilę i wyjąć .Pokroić na plastry .
Podawać
z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną .
1 komentarz:
taką babkę wypiekała moja babcia i mama, z dzieciństwa pamiętam jej smak, a najbardziej uwielbiałam "odsmażaną" następnego dnia na patelni, było pycha!
Prześlij komentarz