czwartek, 19 stycznia 2012

Kugelis wg Piotra


Babka ziemniaczana rodem z Litwy - taką piekło się w rodzinie mojego zięcia  .



Czas : 2 godziny

Składniki :

1,5 kg ziemniaków
2 jajka
35 dag boczku ( bez skóry i żeberek )
3 średnie cebule
2 łyżki oleju
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sól
1/2 pieprzu mielonego
1/2 łyżki masła do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( małe oczka ) jak na placki ziemniaczane ( lub zmiksować w Rozdrabniaczu ) i zostawić by się ustały- zlać płyn   .
Boczek pokroić w kostkę ( tak jak skwarki do kraszenia ) .Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim boczek aż wytopi się na rumiane skwarki . Lekko posolić .Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zrumienić .Lekko ostudzić .
Zmieszać utarte ziemniaki , boczek z cebulą i tłuszczem od smażenia , jajkami. Doprawić do smaku solą , pieprzem .
Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać tartą bułką .
Rozgrzać piekarnik do 220 * C . Wstawić  kugelis . Piec ok 1 godzinę 45 minut do 2 godzin  
( zależy od tego jak piekarnik piecze i w jakiej blaszce pieczemy ) .Sprawdzić patyczkiem do ciasta .Z wierzchu ma się zrumienić . Wyjąć .


 Poczekać chwilę i wyjąć .Pokroić na plastry .



Podawać z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną . 

1 komentarz:

w kuchni Uli pisze...

taką babkę wypiekała moja babcia i mama, z dzieciństwa pamiętam jej smak, a najbardziej uwielbiałam "odsmażaną" następnego dnia na patelni, było pycha!