niedziela, 8 stycznia 2012

Pałeczki z kurczaka z czerwoną czubricą


Doprawione przyprawą ,, Czerwona czubrica " pałeczki z kurczaka .Można piec lub obsmażać i potem dusić . Prosty - smakowity  obiadek na większa ilość osób .
Czas :1,5 godziny
Składniki :
1,5 kg pałeczek z kurczaka ( ok. 12 sztuk )
10 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka grubo mielonego kolorowego pieprzu
3 łyżeczki przyprawy ,, Czerwona czubrica "
1 łyżeczka maggi w płynie
1 szklanki wody
1 łyżka masła


Pałeczki z kurczaka umyć , oczyścić , osuszyć . Przygotować marynatę mieszając 6 łyżek oleju z przyprawami .Natrzeć pastą przyprawową mięsoi zostawić na pół godziny w lodówce .

Na patelni rozgrzać pozostały olej. Obsmażyć partiami na rumiano  pałeczki .

Przełożyć do szerokiego garnka , podlać wodą , przykryć ( pokrywka powinna być lekko uchylona jeśli nie ma otworu na odparowanie płynu ) i dusić na małym gazie ok. 40 minut aż mięso będzie miękkie .Dołożyć masło .Dusić jeszcze 5 minut .

Podawać na ciepło z pieczonymi ziemniakami i zestawem surówek.
Można przygotować wcześniej i podgrzać .
Przyprawa ,, Czerwona czubrica " to mieszanka przypraw używana w kuchni bułgarskiej . W jej skład wchodzi między innymi cząber , czerwona papryka , czosnek , natka pietruszki , sól , pieprz i chili .

3 komentarze:

Izka pisze...

Jak narazie mam tylko zieloną czubricę, ale widziałam ostatnio czerwoną więc z pewnościa się skuszę. Pałki wyglądają apetycznie :)

Unknown pisze...

Polecam - używam do różnych mięs , ryb i warzyw

lutka40 pisze...

Czerwona czubryca to niesamowicie oryginalna przyprawa .Nadaje fajny posmak potrawom.Pewnie było pyszne.Pozdrawiam