Moja wariacja placków ziemniaczanych po węgiersku .
Czas : 1 godzina
Składniki :
3 duże ziemniaki
1 jajko
2 łyżki mąki
Sól
Pieprz mielony
Olej do smażenia
1 pojedyncza pierś z kurczaka
6 pieczarek
1 cebula
½ papryki
10 dag słodkiej kapusty ( można też dać kiszoną )
sos sojowy
papryka mielona
300 mll wody
bulion drobiowy w proszku
Przygotowanie potrawy rozpocząć od przygotowania sosu.
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano na
2 łyżkach oleju. Dodać pokrojone pieczarki, cebulę , paprykę .Chwilę smażyć. Przełożyć
do rondelka . Zalać wodą .Dołożyć drobno posiekaną kapustę ( lekko ugniecioną
). Dusić mieszając 30 minut na małym gazie. Doprawić papryką mieloną , bulionem
, sosem sojowym , pieprzem .Można zagęścić sos odrobiną mąki.
Obrane ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej ( średnie oczka
). Odcisnąć .Dodać mąkę , jajko, szczyptę soli i pieprzu mielonego. Na patelni
rozgrzać olej. Nakładać łyżką porcję masy ziemniaczanej – lekko ją spłaszczyć i
smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni . Podawać polane sosem .
Ja sobie ułatwiam pracę . Jak smażę placki ziemniaczane to
smażę ich sporo i część zawijam w folię spożywczą ( każdy osobno ). Potem jak
mam ochotę na placki z sosem to je wyjmuję i podgrzewam ( w piekarniku,
mikrofali , na patelni)
To samo z sosem .Jak robie gulasz ( kurczaka z pieczarkami
) to 1 porcję zamrażam .Potem tylko dodaje kapustę , paprykę i doduszam .Trwa to o wiele szybciej niż gdyby trzeba
było robić wszystko od początku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz