Smakowita przekąska w galarecie .
Czas : ½ godziny + zastyganie galaretki
Składniki :
4 pasterki szynki konserwowej ( prostokątnej )
4 plasterki żółtego sera ( wielkości jak plastry szynki )
8 łyżeczek sera topionego kremowego
4 łyżeczki pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka
4 łyżeczki pokrojonej w drobną kosteczkę czerwonej papryki
1 szklanka rosołu drobiowego
1,5 łyżeczki żelatyny
gałązki koperku do dekoracji
Wymieszać ogórka z papryką .Plastry szynki smarować serkiem topionym ( 1 łyżeczka na plaster ) .Posypać 1 łyżeczką zmieszanego z papryką ogórka .Przykryć serem żółtym .Znów posmarować delikatnie serkiem topionym .Zwinąć w ruloniki .
Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody i rozpuścić we wrzącym rosole .
Zostawić do ostygnięcia . W jakiś pojemniczek wlać warstwę galaretki , ułożyć roladki i zalać resztą galaretki . Wstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia .Potem wyjąć i podzielić na 4 porcje . Dekorować pokrojoną w kostkę galaretką ( odkrojoną z brzegów ) i resztą wymieszanego z papryką ogórka i gałązkami koperku .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz