piątek, 10 lutego 2012

Biała kiełbasa w sosie cebulowo- piernikowym


Oryginalny smak zwyczajnej białej kiełbasy . Bardzo proste danie . Szybkie. 
          
Czas :45 minut

Składniki :4 małe białe kiełbaski
                   2 średnie cebule
                   1 gruba na 1 centymetr kromka korzennego piernika
                   1 szklanka wody
                   Sos sojowy
                   Pieprz mielony

Białą kiełbasę zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować 15 minut. Wyjąć kiełbasę a do wywaru wrzucić usiekaną drobno cebulę. Dusić ją przez 15 minut. Dołożyć pokruszony piernik i rozgotować go . Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić sosem sojowym i mielonym pieprzem .

Smaczniejsze jest gdy piernik jest z tych o korzennym smaku , mniej słodki .

Brak komentarzy: