piątek, 10 lutego 2012

Tajszczyzna wg Buni


Dyżurne danie jak przychodzi wnuczka



Czas : 45 minut


Składniki :


pierś z kurczaka

1 utarta na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchew

1 szklanka pokrojonej w paski kapusty pekińskiej

4 pieczarki

biała część pora

1 łyżeczka Zielonego sosu chili Tao-Tao

2 łyżeczki Sosu chili z ananasem Tao-Tao

olej z pestek winogron

sól

pieprz grubo mielony

papryka mielona słodka

1/4 szklanki mleka kokosowego


W woku rozgrzać 3 łyżki oleju .Wrzucić pokrojoną w kostkę pierś i zrumienić . Dołożyć pieczarki w plasterkach i por krojony w krążki. Gdy pieczarki zrumienią się - dodać 2 łyżki oleju - wsypać marchew i  kapustę .Smażyć mieszając aż zmiękną. Wlać mleko kokosowe . Dodać zielony sos chilli i sos chilli z ananasem. Dusić na małym gazie 5 minut .Podawać z ryżem na sypko lub makaronem ryżowym .



Jeśli chodzi o mleczko kokosowe - to ponieważ lubię tajskie smaki to ułatwiam sobie życie kupując puszkę mleka na zapas . Potem jak potrzebuję otwieram , używam tyle co trzeba a resztę zamrażam w pojemniczkach do robienia kostek lodu . Jak potrzebuję to biorę 1-2 lub więcej i nic się nie marnuje i nie szkoda takiej puszki kupić .



Brak komentarzy: