sobota, 11 lutego 2012

Roladka z drobiu i niby Ratatouille


Rolowane , zawijane , z farszem takim i innym .Z drobiu , schabu , karkówki , wołowiny . Wszystkie smaczne .Zawijam jak świstak w te sreberka - to znaczy sorry - świstak w sreberka , a ja w mięsko. Dziś zwinęłam w  piersi z kurczaka co tam było w domu . Wyszło smacznie i kolorowo.
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 pojedyncze piersi z kurczaka
4 plasterki szynki konserwowej
1/2 czerwonej papryki świeżej
1/2 zielonej papryki świeżej
1 pomidor
1/4 ogórka szklarniowego
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
bazylia
oregano
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki natki pietruszki pokrojonej


Filety z piersi kurczaka rozklepać przez woreczek śniadaniowy ( lub folię spożywczą )tak by zrobiły się płaskie , a nie porozrywały sie włókna .

Posolić i posypać pieprzem .Na mięso ułożyć szynkę , a na niej po kilka paseczków zielonej i czerwonej papryki. Zwinąć roladki. Obwiązać nicią do mięs lub spiąć wykałaczkami .Posypać po wierzchu mieloną papryką .

Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na 2 łyżkach oleju .Podlać 1 szklanką wody i dusić 30 minut .
 


W tym czasie pokroić resztę papryki w paseczki a ogórek za pomocą obieraczki w paski.Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażać warzywa przez chwilę . Posolić , posypać pieprzem , oregano i bazylią . Można delikatnie skropić sokiem z cytryny .

Z roladek usunąć nitki , pokroić w plasterki ( ładnie wyglądają cięte po skosie ).Układać na warstwie warzyw .

Brak komentarzy: