czwartek, 2 lutego 2012

Fasola z kapustą


Proste jest najlepsze . Prababcia gotowała swego czasu groch z kapustą do golonki , kopytek i w wersji postnej na Wigilię . Potem jakoś przestaliśmy go robić . Ostatnio przypomniałam sobie , że ta potrawa miała swoją odmianę - fasolę z kapustą . Kiedyś robiło się z suchej fasoli , którą trzeba było moczyć i gotować . Teraz mam konserwową fasolę w puszce ( białą ) zawsze w domu .A że kapustę obgotowaną też zawsze mam przygotowaną na zapas to przygotowanie potrawy poszło migiem .
Czas : 1 godzina

Składniki :

0,5 kg kiszonej kapusty
1 puszka fasoli ziarnistej konserwowej ( 400 g )
1-2 płaskie łyżeczki cukru
szczypta pieprzu mielonego                                                                                   
25 dag boczku wędzonego bez skóry i żeberek
szczypta mielonego kminku
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
odrobina czarnuszki do dekoracji



Kapustę kiszoną wypłukać by nie była za kwaśna - zalać wodą i obgotowywać 20 minut. Odcedzić .Włożyć ponownie do garnka . Wlać olej  wsypać kminek , pieprz i dusić 30 minut mieszając .
Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni . Włożyć wraz z tłuszczem który się wytopił do kapusty.
Fasolę odcedzić - wrzucić do garnka z kapustą . Wymieszać . Podgrzewać na bardzo małym gazie delikatnie mieszając . Doprawić do smaku cukrem , pieprzem  .

Posypałam po wierzchu szczyptą czarnuszki do dekoracji . Można podawać jako samodzielne danie ( np. z kopytkami ) lub dodatek do pieczonych mięs .

2 komentarze:

bk110 pisze...

u mnie mama gotowała kapustę z grochem i fasolą. Pyszniutkie było. Najbardziej lubiłam podsmażone :D

Anonimowy pisze...

Ja tez kapustę z grochem znam i bardzo lubię.....o fasoli z kapustą pierwsze słyszę, ale nie omieszkam przy okazji wykorzystać Twój przepis. Lubię eksperymenty w kuchni i wprowadzać do menu inne potrawy. Pozdrawiam :)