piątek, 10 lutego 2012

Kapusta kiszona z bordową marchewką


Wszelkie surówki z kiszonej kapusty są w naszej rodzinie bardzo lubiane .Dziś smażyłam nototenię w cieście . To cóż można było do niej podać - kiszoną kapustkę .Wnuczka lubi taka z utartą marchewką i odrobiną majonezu .A że miałam jeszcze bordową marchewkę to zrobiłam kapustkę z nią .Smak taki jak ze zwykłą - za to kolor niespodziewany .
Czas : 20 minut

Składniki :
30 dag kiszonej kapusty
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
½ łyżeczki pieprzu  białego mielonego
1 bordowa marchewka
2 łyżki majonezu


Z kapusty usunąć duże kawałki ( tzw. ,, uszy " ' to jest kawałki uszatkowanego głąba ). Spróbować czy nie jest za kwaśna .=- jeśli trzeba to lekko przepłukać . Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Wymieszać z kapustą uciskając . Dodać majonez .

Zamieszać i zostawić na kilkanaście minut. Doprawić do smaku solą , cukrem i pieprzem .

Oczywiście równie smaczna będzie z żółtą czy czerwoną marchewką .

Brak komentarzy: