Bardzo prosta potrawa z
makaronu muszle ( średniej wielkości ) .Można przygotować wcześniej i zapiec
przed samym podaniem .
Czas : 1 godzina
Składniki :
25 sztuk muszelek średniej
wielkości
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
¾ szklanki mleka
½ szklanki śmietanki
10 dag serka topionego
kremowego
5 dag utartego sera Chedar (
lub innego ostrego sera )
gałka muszkatołowa
pieprz mielony
8 pieczarek
1 łyżka oleju
sól
2 łyżki pokrojonego koperku
Makaron ugotować w osolonej
wodzie al dente .Odcedzić .
W trakcie gotowania makaronu
zrobić sos . W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę , wymieszać . Wlać po woli
mleko , a potem śmietankę .Ogrzewać aż
sos zacznie gęstnieć .Dodać serek topiony i rozpuścić go . Doprawić do
smaku gałką muszkatołową , pieprzem .Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na
rumiano na oleju.
Do naczynia do zapiekania wlać
połowę sosu. Ułożyć makaronowe muszle .Polać resztą sosu. Posypać serem Chedar
, pieczarkami i koprem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać aż ser
się roztopi i utworzy ,, skorupkę „ . Ok. 25 minut .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz