czwartek, 9 lutego 2012

Makaron Conchiglie zapiekany z sosem serowym i pieczarkami



Bardzo prosta potrawa z makaronu muszle ( średniej wielkości ) .Można przygotować wcześniej i zapiec przed samym podaniem .




Czas : 1 godzina

Składniki :

25 sztuk muszelek średniej wielkości
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
¾ szklanki mleka
½ szklanki śmietanki
10 dag serka topionego kremowego
5 dag utartego sera Chedar ( lub innego ostrego sera )
gałka muszkatołowa
pieprz mielony
8 pieczarek
1 łyżka oleju
sól
2 łyżki pokrojonego koperku

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente .Odcedzić .
W trakcie gotowania makaronu zrobić sos . W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę , wymieszać . Wlać po woli mleko , a potem śmietankę .Ogrzewać aż  sos zacznie gęstnieć .Dodać serek topiony i rozpuścić go . Doprawić do smaku gałką muszkatołową , pieprzem .Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na oleju.
Do naczynia do zapiekania wlać połowę sosu. Ułożyć makaronowe muszle .Polać resztą sosu. Posypać serem Chedar , pieczarkami i koprem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się roztopi i utworzy ,, skorupkę „ . Ok. 25 minut .

Brak komentarzy: