piątek, 10 lutego 2012

Pomarańczowa nototenia w cieście


Z reguły smażę małe nototenie w całości . Tyle , że wnuczka grzebie w rybach w których są ości . A , że zapowiedziała sie dziś po szkole na obiad to nie było wyboru trzeba było filetować .A jak usmażyć takie mini filety ? No chyba tylko cieście na głębokim oleju bo inaczej wyjdą ,, chrupki " a nie ryba .
Czas : 15 minut + macerowanie w marynacie
Składniki :
2 małe nototenie
1/2 cytryny
1 pomarańcza
1 łyżeczka konfitury z gorzkich pomarańczy ( tzn. z kawałkami skórki )
1 łyżeczka miodu
sól gruba morska
szczypta kurkumy
szczypta papryki mielonej- słodkiej
olej z pestek winogron
5 łyżek mąki
 1 jajko


Nototenie  oskrobać  z łusek .

Filetować-  dokładnie usuwając ości  .

Wymieszać marynatę z 5 łyżek oleju , soku z cytryny , soku z pomarańczy , miodu , konfitury , szczypty pieprzu i soli .Zalać rybę marynatą i zostawić na 30 minut . 

Wyjąć - otrzeć marynatę - osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .

Posolić i posypać szczyptą białego pieprzu mielonego .Miąższ pomarańczy pokroić w drobną kostkę .Jajko dobrze roztrzepać z 3 łyżkami  oleju i miąższem wykrojonym z 1/2 pomarańczy pokrojonym w drobną kostkę .Dodać mąkę , szczyptę soli , kurkumę , paprykę  i wyrobić na gładkie ciasto .

W  rozgrzać olej ( tak by ryba smażyła się dość dobrze zanurzona ) . Rybę maczać w cieście i wrzucać na rozgrzany olej .
Smażyć przewracając aż się zrumieni z obu stron  .

Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych .

2 komentarze:

Szana pisze...

Fajnie, że pokazujesz jak robić danie krok po kroku. Prezentuje się bardzo apetycznie,
pozdrawiam ;)
szana-banana

Unknown pisze...

Zaczęłam tak opisywać bo pamiętam problemy z wytłumaczweniem niektórych przepisów na odległość . Podawałam dzieciom przepis a potem był cykl pytać - a w jaka kostke pokroić , a ciasto jakie ma być i tak dalej . A tak widzą co biorę i jak wygladają poszczególne etapy gotowania .