czwartek, 9 lutego 2012

Gruszki karmelowo -lawendowe


Smakowity deser z nutką lawendy i karmelu .
Czas : 15 minut
Składniki :
2 twarde gruszki
1 szklanka herbaty lawendowo- karmelowej
1 łyżeczka cukru
cukier karmelowego -kryształki w młynku do dekoracji
Zaparzyć herbatę lawendowo- karmelową  ( z saszetki  herbaty lawendowej lub 1 łyżeczki suszu lawendowego  i herbaty karmelowej ) i szklanki wody. Przecedzić .Na małej patelni zrobić karmel z łyżeczki cukru - zalać go herbatą i ogrzewać aż się rozpuści .  Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne . Ułożyć w małym garnuszku .Zalać herbatą . Gotować na małym gazie 10 minut . Wyjąć gruszki . Ostudzić. Posypać cukrem waniliowym ( z młynka - grubo mielonym ) - udekorować.

Jeśli gruszki są mało słodkie to proponuję do wywaru w którym gotują się gruszki dodać trochę cukru do smaku .


1 komentarz:

Sisters4cooking pisze...

Deser z lawendą to coś zdecydowanie dla mnie :)